Kundeservice:
Mandag - Torsdag kl. 09.00 - 18.00
Fredag kl. 09.00 - 16.00
Sist oppdatert: 23. oktober 2015

10 sunnere snacksalternativer for studiehverdagen!

10 sunnere snacksalternativer for studiehverdagen!

Vi er nå godt inne i oktober måned. Sommer og sol er byttet ut med en kaldere årstid, nemlig høsten.

Med høsten kommer mørket og gjerne suget etter noe godt å tygge på. Flere av oss nordmenn har lett for å gå inn i en såkalt ”høstdepresjon”, og finner ofte trøst i søtsaker som sjokolade, kaker og andre kaloribomber. Det er ingenting feil med det, det er viktig å kose seg! Likevel bør inntaket av søtsaker begrenes til helger og spesielle anledninger.

I denne artikkelen vil du derfor finne tips til 10 sunnere snacks som du kan ta med deg på skolen eller på biblioteket. Hvem har sagt at sunnere snacks smaker vondt eller er kjedelig?

Frukt

Det enkle er ofte det beste. Frukt er enkelt å ta med seg i vesken og krever ingen forberedelser i forkant – om du ikke ønsker å lage en fruktsalat. De inneholder mye vitaminer og mineraler, og er kalorifattig. Bland gjerne sammen en salat bestående av eple, kiwi, banan og melon.

Visste du at: Om du sliter med menstruasjonssmerter kan du ta deg en banan, fremfor smertestillende tabletter? Dette er fordi bananer inneholder vitamin B6 som regulerer blodsukkeret, humørsvingninger og er rike på jern.

Frukt

Gronnsaksstenger

Grønnsaker

Grønnsaker er en viktig del av et balansert kosthold. De inneholder vitaminer og mineraler, og er godt å knaske på. Skjær opp gulerøtter, agurk og blomkål. Om du ønsker, kan du lage en dipp ved siden av bestående av mager kesam, hvitløk og krydder.

Visste du at: Gulerøtter inneholder a-vitamin som er bra for synet, huden og neglene?

 

Nøtter

Det enkleste tipset. Ta med deg en pose (helst usaltede) nøtter og ha i vesken. En neve med nøtter mellom lunsj og middag er nok for å holde blodsukkeret stabilt.

Tips: Om du ønsker å gjøre noe ”mer” ut av nøttene kan du riste de og strø over litt salt/krydder for å gjøre de sunnere og bedre.

Visste du at: Det er påvist at folk som spiser nøtter lever lenger enn de som ikke gjør det?

Notter

Smoothie Med Ingefær

Smoothie med ingefær

En smoothie er enkelt å tilberede. Du putter ingrediensene du ønsker i en blender, mikser i vei – så er den klar!

 • 1 grønt eple
 • 1 banan
 • 1 avokado
 • Et lite stykke med ingefær 
 • En håndfull med spinat
 • Veske (soyamelk/vann/annet)

Fremgangsmåte: Miks alle ingrediensene sammen, hell det i en kopp, eller i en beholder og ta den med deg til skolen eller biblioteket.

Visste du at: Ingefær inneholder mange mineraler som kan forebygge infeksjoner og som setter i gang forbrenningen?

Fullkornkjeks med peanøtt/mandelsmør

Dette er et godt mellommåltid for deg som ønsker noe salt. Fullkornsprodukter inneholder godt med fiber som vil holde deg mett lenge. Om du topper den med en liten mengde peanøtt eller mandelsmør vil du få i deg sunne fettsyrer.

Visste du at: Sunt fett er godt for hjertet?

Fullkornkjeks

Avokado

Avokado fylt med cottage cheese

Del en avokado i to og fyll den med cottage cheese. Topp gjerne med litt pepper eller ditt favorittkrydder. Dette er ikke bare sunt, men inneholder godt med både proteiner og fett. Det gjør at du vil holde deg mett frem til middag, og unngår å kjøpe med deg en snickers på vei hjem.

Visste du at: Det sunne fettet i avokadoen reduserer rynker, forbedrer hjernekapasiteten og er bra for hjertet?

Tørkede epler

Synes du at det kan bli litt kjedelig å kun spise eplet som det er? Da kan du tørke de og strø over kanel så har du en utrolig god snacks isteden!

 • To epler
 • Ønsket mengde kanel 

Fremgangsmåte: Start med å sette ovnen på 120 grader. Deretter fjerner du kjernehuset og skjærer eplene i tynne skriver. Fordel de på et stekebrett med bakepapir, og strø over litt kanel. Bak de i ovnen i omtrent 1 time, og snu de halvveis i steketiden. Avkjøl på rist.

Visste du at: Epler inneholder mineralet boron som øker bevisstheten din og gjør deg mer våken?

.

Torkede Epler

Havregrynsmuffins

Havregrynsmuffins

Havregryn inneholder fiber som holder deg mett lenger enn andre kornsorter, som for eksempel hvete. Dette er på grunn av de langsomme karbohydratene, som også er bra for fordøyelsen din.

 • ½ banan
 • 1 dl. Havregryn
 • 1 eggehvite 
 • 1 spiseskje med flytende smør
 • 1 liten skvett med melk
 • Ønsket mengdel honning og kanel (valgfritt) 

Fremgangsmåte: Sett ovnen på 180 grader. Miks alle ingrediensene sammen og hell røren over i muffinsformer. La muffinsene steke i 16-20 minutter midt i ovnen. Avkjøl gjerne på rist.

Visste du at: For å holde deg lenger mett bør du velge de store grynene fremfor de lettkokte?

Chiapudding

Chiafrø inneholder mye energi som gjør at du ikke trenger mye for å bli mett. Det er en god kilde til blant annet omega-3 fettsyrer, proteiner og fiber. Det finnes mange måter å tilberede chiapudding på, og du kan variere etter hva du liker best. Her er en god oppskrift:

 • 50 gram med blåbær
 • 1 ½ kopp med usøtet mandelmelk
 • 1 ½ spiseskje med chiafrø
 • 1 spiseskje med vaniljepulver

Fremgangsmåte: Miks alle ingrediensene sammen og avkjøl i kjøleskap, helst natten over. Rør gjerne rundt en gang etter det har gått 1 time for å unngå klumper. Topp gjerne med bær, frukt eller nøtter.

Visste du at: Chia betyr styrke?

Chiapudding

Sunnere Sjokoladeboller

Sunnere sjokoladeboller

Om du er en søtmoms og elsker sjokolade er dette et veldig godt alternativ til melkesjokoladen. Du får i deg fiber fra havren, sunt fett fra mandlene og antioksidanter fra kakaoen.

 • 2 ½ dl. Kvernede mandler (eller andre nøtter)
 • 1 ½ dl. Havregryn 
 • 1 ½ dl. Rosiner 
 • 2 spiseskjeer med kakaopulver
 • 4 spiseskjeer med honning (eller annen søtning som du foretrekker)
 • Kokos til å rulle kulene i

Fremgangsmåte: Miks alle ingrediensene sammen i en bolle med en stavmikser. Lag så små kuler og rull dem i kokos. Avkjøl og la de stå i kjøleskap før servering. 

Visste du at: Kakao er den sterkeste naturlige antidoksidanten vi kan spise?