Kundeservice:
Mandag - Torsdag kl. 09.00 - 18.00
Fredag kl. 09.00 - 16.00
Sist oppdatert: 03. november 2015

Leasing av kopimaskin

Skal bedriften kjøpe eller leie en kopimaskin? Det finnes et tredje alternativ, nemlig leasing. Les mer her for informasjon om leasing av kopimaskin.

Leasing av kopimaskin

Det finnes flere ulike alternativer når man skal gå til anskaffelse av en kopimaskin som blant annet er kjøpe, leie eller lease. For enkelte virksomheter innebærer kjøp av en ny kopimaskin en stor og dyr engangskostnad. Derimot muliggjør leasing og leie en løpende kostnad under avtaleperioden og man betaler for driften av maskinen.

Det er både fordeler og ulemper ved å velge leasing som finansieringsalternativ. I denne bloggposten vil du kunne lese mer om de, samt få mer informasjon om leasing av kopimaskiner.

Kopimaskin .jpg

Overveier din bedrift å lease en kopimaskin?

Hvis din virksomhet vurderer leasing som finansieringsalternativ kan du kontakte oss ved å bruke kontaktformularen på høyre side. Du vil så bli kontaktet med henblikk på å fortelle om din virksomhets spesifikke behov. Deretter vil du motta opptil flere gratis og uforpliktende tilbud som sikrer deg den beste løsningen til den beste pris.

Hva er forskjellen mellom leie og leasing?

Leasing av en kopimaskin er en mellomting av kredittkjøp og leie. Ved leasing har man bruksretten over maskinen, men ikke eiendomsretten over maskinen. Når leasingperioden er ferdig kan man velge om man vil kjøpe ut maskinen eller avslutte avtalen.

Derimot er leie av en kopimaskin mer tidsbestemt gjerne for flere uker, en måned eller flere måneder. I tillegg skiller leie seg fra leasing ved at man ikke kan kjøpe ut maskinen når leieavtalen er ferdig. Likevel er det felles for begge at det er et dyrere alternativ hvis man ønsker maskinen for flere år.

Ulike leasingalternativer til din kopimaskin

Det finnes overordnet to typer leasingavtaler. Når virksomheten skal lease en kopimaskin er det viktig at man kjenner til forskjellen på disse to typene av avtaler. Dette skyldes at de i regnskapet skal bli behandlet på forskjellig vis, noe som er viktig i henhold til loven.

Kopimaskin

Finansiell leasing

Et av alternativene bedriften kan velge mellom er finansiell leasing. Her forplikter man seg til å kjøpe den leasede maskinen når avtalen opphører. Dette er med andre ord ikke snakk om ren leie ettersom virksomheten vil eie produktet ved avtalens opphør. Det vil si at ved finansiell leasing avbetaler man på kjøp av maskinen og avtalen skal behandles som et aktiv i regnskapet.

Operasjonell leasing

Dersom din virksomhet velger å anvende operasjonell leasing forpliktes det ikke til å kjøpe maskinen ved avtalens opphør. Derimot kan man sidestille operasjonell leasing med leie av en kopimaskin. Dermed vil din bedrift måtte levere tilbake maskinen til leverandøren ved avtalens slutt. I regnskapet skal denne typen avtaler behandles som en driftsomkostning i resultatoppstillingen.

Ønsker du å kjøpe eller lease kopimaskinen?

Før du underskriver eller leaser er det viktig at man er oppmerksom på hvilke kostnader en kopimaskin medfører. Prisen på ulike kopimaskiner varierer nemlig stort og det kan være stor prisforskjell fra leverandør til leverandør.

I det lange løpet er det vanligvis dyrere å lease enn å kjøpe en kopimaskin. Dette skyldes at ved leasingavtale må man ofte betale for hver utskrift og kopi som kan gjøre at det er kostbart. Denne typen leasingavtaler kan også innebære at man må betale en viss minimumsbeløp  for kopiering hver måned.

Hvilken kopimaskin matcher best din virksomhets behov?

 • På markedet finnes det mange ulike varianter å velge mellom når du skal lease, leie eller kjøpe en kopimaskin. Virksomheten bør derfor overveie hvilke funksjoner dere har bruk for. Nedenstående faktorer bør alle overveies da de har innflytelse på prisen og er avgjørende for hvor mye man skal betale for leasingen:
 • Printerhastighet
 • Farge eller sort/hvitt
 • Papirstørrelse
 • Serviceavtale
 • Nettverksfunksjoner via maskinen
 • Tonerpris og kvalitet
 • Etterbehandlingsmuligheter

Leie kopimaskin.jpg

Hvordan redusere kostnadene på leasing av kopimaskiner?

En effektiv måte å redusere kostnadene vedørende leasing av kopimaskinen er å forhandle med leverandørene. De fleste leverandørene kan levere lignende løsningen innenfor forskjellige merker så det kan være en fordel å innhente ulike tilbud på leasingavtaler. På denne måten kan man presse ned kostnadene hos den enkelte leverandør og velge den prisen og tilbudet som passer deg best.

I tillegg kan det være lurt å forhandle om hva den enkelte leverandør skal kunne tilby av ekstratjenester og hvilke forbruksvarer som medfølger i avtalen. Ved å forhandle frem en gunstig leasingavtale kan man redusere kostnadene i forhold til papir og patroner. I den forbindelse er det lurt å overveie en ”all inn” avtale som kan være et godt alternativ for å redusere kostnadene.

Hva er ”all inn” avtaler?

En ”all inn” avtale er en type leasingavtale hvor man betaler en fast avgift til leverandøren eller leasingfirmaet til dekning av finanserings- og serviceomkostninger. Avgiften kan eksempelvis oppkreves pr fotokopi/trykk. Når prisen på en ”all inn” avtale fastlåses skjer det på samme måte som en finanseringsavtale.

Det må likevel påregnes utgifter til forventet service og forbruksvarer. En ”all inn” avtale kan prismessig variere en del og kan være alt fra 10 til 50 øre pr. kopi avhengig av virksomhetens krav. En variasjon i noen øre høres ikke mye ut, men hvis man gjør store mengder med kopier er forskjellen i noen øre en måte å redusere kostnadene på.

Leie Kopimaskin

Hvordan bestiller man tilbud på leasingavtaler for en kopimaskin?

Prisen på tilbud fra de ulike leverandører varierer og er påvirket av avtaleinngåelsen og hvilken kopimaskin det gjelder. I tillegg er blant annet funksjoner, kapasitet, service og forbruksvarer med på å styre kostandene for maskinen.  

Når bedriften analyserer tilbudene fra leverandørene for å treffe den rette kjøpsbeslutningen bør man gå igjennom nedenstående elementer:

 • Kostnad for leveransen av maskinen
 • Kostnad for installering av maskinen
 • Tjenester som inngår i den foreslåtte serviceavtalen
 • Lengde på responstid – tiden det tar fra du tar kontakt med leverandøren og til problemet blir løst av leverandøren.

For å gjøre det lettere for å finne den beste leasingavtalen kan du få hjelp fra oss i Ekspertvalg.no. Det eneste du trenger å gjøre er å utfylle kontaktformularen øverst til høyre. Du vil da motta gratis og uforpliktende tilbud direkte fra leverandørene, og kan sammenligne tilbudene for å finne frem til den beste leasingavtalen til den beste prisen.