Kundeservice:
Mandag - Torsdag kl. 09.00 - 18.00
Fredag kl. 09.00 - 16.00
Sist oppdatert: 07. desember 2015

Norsk e-handel 2015 - kjøp på mobil øker med 38%.

Men hvordan står det egentlig til med den norske e-handelen i 2015?

Norsk e-handel 2015

Norske e-handelsvaner 2015

Snart er 2015 over og vi kan se tilbake på et innholdsrikt e-handelsår med en sterk vekst. En rapport fra DIBS indikerer at i løpet av de tre seneste årene har onlinemarkedet i Norge økt fra 51 milliarder til 78 milliarder kroner. Bare det siste året har det blitt en økning på 13 % sammenlignet med i fjor, noe som betyr at e-handelen fortsatt vokser stort.

Markedets Størrelse Og Vekst

En av grunnene til at norsk e-handel har økt det siste året, kan ha sammenheng med at flere forbrukere handler flere ganger i måneden. Sammenlignet med i fjor er denne økningen på 35%, og relevans er nøkkelen for å få flere kunder inn til din nettbutikk.

Andre grunner til at e-handelen har hatt en sterk vekst siste året kan blant annet skyldes, gode tilbud og trigge forbrukeren til kjøp. 3 av 4 nordmenn oppgir at de planlegger før de handler på nett. Gode tilbud og enkelhet er avgjørende for å handle i samme nettbutikk og står for 58% grunnen til å velge å handle i samme nettbutikk.

Flere handler på nett for å spare tid

Det er flere faktorer som gjør at nordmenn handler på nett.  Den viktigste årsaken som blir oppgitt for å handle på nett, er at man sparer tid. Nedenstående graf viser en illustrasjon over 2015 viktigste grunner for å handle på nett og hvordan fordelingen er mellom kvinner og menn.

Viktigste Grunnene Til A ̊ Handle Pa ̊ Nett

Hvilke varer og tjenester har nordmenn kjøpt på nett i 2015?

En nærmere titt på hvilke varer og tjenester som er kjøpt i 2015, viser det seg at nordmenn deler opp handelen i reiser og varer. I reisekategorien så er ca. 70 prosent av pengene brukt på flyreiser og hotell. Derimot innen varekjøp står elektronikk for nesten halvparten av forbruket.

Ser vi på netthandelskjøp mellom menn og kvinner er kvinner overrepresentert i kategoriene klær og sko og helseprodukter. Derimot bruker menn mest av penger på elektronikk. Dette viser at fortsatt i 2015 dominerer de klassiske kjøpsvanene hos nordmenn på nett.

Mobiltelefon har blitt avgjørende – økning med 38 % det siste året

Ser man nærmere på mobiltelefonen, så har de tre seneste årene vist at handlet fra mobile enheter har økt fra 20 til 38 prosent noe som gir en total økning på 90%. Bare det siste året har mobilmarkedet økt med nærmere 150 000 personer og nesten en og en halv million norske kunder har nå handlet med en mobil enhet. Dette viser at mobiltelefonens har en viktig betydning for norske netthandel.

Mobiltelefonens Betydning

Hovedgrunnen til mobilens betydning er først og fremt at mobilen er lett tilgjengelig. Det er også interessant å bemerke seg at den nest største grunnen til handel på mobilen er på grunn av en app. Faktisk viser det seg at Norge har en høyere andelen som har handlet i en app sammenlignet med Sverige og Danmark. Rapporter indikerer at dette antakeligvis  kommer av at  i Norge har man kommet lengre i å ta betalt med mobil.  

Hvem handler på mobilen?

Nye rapporter viser at flere handler med mobilen, nesten 4 av 10 har handlet med en mobil i løpet av de siste seks månedene. Særlig er det i aldersgruppen 25-34 år og blant barnefamilier at mobil e-handel er størst. Derimot er den teknologiske bruken blant de eldre ikke like stor, der bare en femtedel i gruppen over 66 år har handlet mobilt.

Hvem E -handler Pa ̊ Mobilen

Mobiltilpasset hjemmeside viktig for mobilhandel

Som nevnt er mobil e-handel foretrukket på grunn av dens tilgjengelighet. Likevel har nesten 4 av 10 (ca. 37%) mobilkunder avbrutt et kjøp på grunn av at nettsiden ikke var mobiltilpasset. Rapporter viser at grunnen til avbrutt kjøp skyldes vanskelig navigering på små skjermer, samt at responsivt design ikke fungerer like godt på små skjermer.

Avbrutt Kjøp Pa ̊ Mobil

For å forhindre avbrutte kjøp på mobilen er det viktig at man har en mobiltilpasset hjemmeside hvor innholdet tilpasses de ulike skjermstørrelsene. Bring.no anbefaler følgende tips for å gjøre e-handel på mobilen enklere for kundene:

  • Ha enkle søk- og filtreringsløsninger på mobilsiden din.
  • Gjør utsjekksprosessen og registreringen enkel med færrest mulig steg.
  • Gjør betaling og leveringsvalgene tydelige.

Hvordan betaler nordmenn på nett?

E-handelsrapporter for 2015  gjort av Klarna, DIBS og Bring.no viser alle at nordmenn med klar margin foretrekker kortbetaling (visa eller kredittkort) når man handler på nett. Det er også vært å bemerke seg at norske forbrukere foretrekker å betale for hele transaksjonen i en betaling, og fravelger delbetaling eller oppkrav. Dette er også en trend man kan se i andre nordiske land.

Hvordan Betaler Nordmenn Pa ̊ Nett - (1)

Av andre betalingsmåter så er Norge det landet i Norden som har størst preferanse for e-handel med elektroniske lommebøker (e-wallets fra PayPal). I tillegg er det også mange nordmenn som foretrekker å betale med faktura etter levering. Dette skyldes at mange forbrukere liker å se varen før man betaler, og stadig flere kunne tenke seg å betale etter man har fått varen.

Betalingsmåter på mobil e-handel – nye betalingsmåter ikke slått helt igjennom

Rapporter viser at også ved e-handel på mobilen så betaler nordmenn med bankkort. Det som har vært trenden i 2015 er at flere av landets ledende banker har fått mobilbetaling. Likevel tilsier tall for 2015 fra DIBS at disse nye betalingsformene ikke har helt slått igjennom på det norske markedet, ingen av landets største bankers mobilbetaling kommer over 5% når det kommer til kjenner til og brukt.

Så hvordan står det egentlig til med den norsk e-handelen i 2015?

Året 2015 har vist seg at e-handelen er i stadig forandring, som nevnt en økning med 13% det siste året. Dette viser at den norske e-handelen i 2015 har vært positiv og flere rapporter  antar at den bare vil vokse i nærmeste årene. Den store veksten i 2015 har skjedd på mobile enheter som smarttelefon og nettbrett, likevel er det fortsatt mange bedrifter som ikke har en mobiltilpasset nettside. Hvis man vil vinne mobilkunden må dette forbedres, da størsteparten av forbrukerne forventer å handle mist like mye på mobile enheter i fremtiden.

I tillegg så må norske e-handelsoperatører legge til rette for gode løsninger for kortbetaling, ettersom dette er den klart foretrukne betalingsmåten. 2015 har også vist at flere leverandører har kommet på banen med mobilbetaling. Fortsatt gjenstår det å se om bruken av mobilbetaling vil slå igjennom på det norske markedet i det neste året.

Kilde:
Norsk e-handel 2015 DIBS’ årlige rapport om E-handel, mobil handel og online betaling
Bring.no E-handelsrapporten 2015
Klarna E-handelstrender i Norden 2015 – slik handler vi på nett