Kundeservice:
Mandag - Torsdag kl. 09.00 - 18.00
Fredag kl. 09.00 - 16.00
Sist oppdatert: 10. november 2020

Dette sier ekspertene om vask og tørk av ull

Dette sier ekspertene om vask og tørk av ull

Content NO

Det er mange nordmenn som gruer seg til å vaske plagg i ull, og på en måte er det faktisk greit. Ull har bakteriehemmende og selvrensende egenskaper, og trenger helt enkelt ikke å vaskes like ofte som mange andre materialer. Når et plagg i ull til slutt må vaskes, er det viktig å bruke ullprogram og eget vaskemiddel. Moderne vaskemaskiner har svært skånsomme ullprogrammer.

Vask så sjeldent som mulig

Det er ofte nok å lufte ull for å fjerne eventuell svettelukt, det gjelder også for ullundertøy. Sammenlignet med superundertøy i syntetisk materiale, som vanligvis må vaskes umiddelbart etter bruk for å ikke lukte vondt, er forskjellen slående. Ved å unngå unødvendig vask av ullplagg reduseres den mekaniske slitasjen på fibrene, og levetiden til plagget forlenges.

Ullplagg kan også punktvaskes, det vil si at du vasker spesifikke områder på plagget med en blanding av ullvaskemiddel og vann, eller forsiktig bløtlegger deler av plagget.

Vask med ullprogram og vaskemiddel til ull

Ekspertene anbefaler å alltid bruke vaskemiddel som er laget for ull eller silke. Disse vaskemidlene inneholder ikke enzymer eller andre stoffer som kan skade ullfibrene. Ull bør sentrifugeres til slutt for å fjerne så mye fuktighet som mulig, det gjelder selv hvis du velger å håndvaske plagget.

Ullprogram er vanligvis angitt med en relativt lav kapasitet, og i de aller fleste tilfeller vil det uansett ikke være store mengder ull som skal vaskes på en og samme gang, men pass på at maskinen ikke er for full. Ullprogrammet tilpasser vaskesyklus og temperatur, men høy temperatur alene er ingen utfordring for ull. Det er faktisk mulig å desinfisere ull ved å småkoke materialet i 10 minutter, men det forutsetter at plagget ligger helt stille.

Ullplagg bør som regel tørkes hengende, og eventuelt formes når de fortsatt er bløte hvis de har mistet noe av fasongen sin. Unngå tørketrommel hvis den ikke har eget ullprogram.