Kundeservice:
Mandag - Torsdag kl. 09.00 - 18.00
Fredag kl. 09.00 - 16.00
Sist oppdatert: 29. juni 2021

Derfor lar mange bedrifter ansatte trene i arbeidstiden

Content NO

Det er mange norske bedrifter som legger til rette for at de ansatte skal være i variert fysisk aktivitet, gjennom for eksempel organisert trening på arbeidsplassen, subsidierte medlemskap på treningssenter, eller arbeidstid som holdes av til trening. Hvorfor bruker arbeidsgivere tid og penger på dette?

Et lønnsomt regnestykke – også for arbeidsgiver

Det er få bedrifter som kun drives med et veldedig formål, og det betyr at det til syvende og sist er bunnlinjen som er viktig. Det betyr igjen at de fleste selskap som tilbyr trening i arbeidstiden forventer seg en avkastning på investeringen. Kostnadene for bedriften er bygget opp av flere elementer:

  • Lønnskostnaden er den desidert største komponenten. En ansatt som trener vil per definisjon ikke produsere noe. Samtidig er det viktig å se denne tiden i forhold til samlet effektivitet.
  • Et treningsrom på arbeidsplassen koster penger. Det er hovedsakelig leiekostnaden for arealet som er relevant. Treningsutstyr kan kjøpes for en relativt rimelig penge, se for eksempel https://billigfitness.no/collections/manualer for et innblikk i hvor lite et grunnleggende sett med manualer koster.

Disse kostnadene må da veies opp av fordelene for arbeidsgiver. De kan være vanskeligere å måle direkte, men det dreier seg i stort om økt effektivitet, mer fornøyde ansatte og lavere sykefravær.

Fordelene for både ansatte og arbeidsgiver

De aller fleste vet intuitivt at trening og fysisk aktivitet er ekstremt viktig for helse og velvære. Fordelene for den enkelte ansatte vil dessuten overlappe med fordelene for arbeidsgiver:

  • En treningsøkt er et energigivende avbrekk i arbeidsdagen, og effektivitet og produksjon sett under ett kan bli høyere.
  • Fysisk aktivitet gir glede og målbart høyere nivå av endorfiner – helt enkelt lykkeligere og mer fornøyde ansatte.
  • Regelmessig trening forebygger og lindrer både fysisk og psykiske plager, noe som vil kunne føre til redusert sykefravær.

For de aller fleste arbeidsgivere betyr dette at trening i arbeidstiden er en «nobrainer», der alle vinner og ingen taper.